Oficjalne stanowisko PZN w sprawie zmian w programie Tour de Ski

Biegi narciarskie świat -> Artykuły

2013-12-31

Polski Związek Narciarski, jako pełnoprawny członek Międzynarodowej Federacji Narciarskiej (FIS), pragnie wyrazić swoją opinię w sprawie zmian w programie Tour de Ski 2013/14 dokonanych w przededniu rozpoczęcia imprezy i związanym z tym wycofaniem się ze startów w Tour de Ski Justyny Kowalczyk.

Polski Związek Narciarski skierował do Międzynarodowej Federacji Narciarskiej (FIS) pismo, w którym przedstawił swoją opinię w sprawie zmian w programie Tour de Ski 2013/14. Tuż po otrzymaniu informacji, że pismo dotarło do władz FIS, publikujemy jego najważniejsze fragmenty:

"W naszym odczuciu duch rywalizacji fair play został bardzo mocno zachwiany, gdyż zachwiana została równowaga pomiędzy ilością biegów w stylu klasycznym i dowolnym. W latach poprzednich ta równowaga była podstawą budowania programu Tour de Ski i dawała równe szanse wszystkim startującym. Zdajemy sobie sprawę, że z siłami natury trudno rywalizować i z szacunkiem odnosimy się do starań organizatorów zawodów w Oberhofie, aby rywalizacja mogła się tam w ogóle odbyć, ale jesteśmy przekonani, że nic nie stało na przeszkodzie, aby w kolejnych etapach Tour de Ski wprowadzić zmiany równoważące ilość biegów w obu stylach. O takie rozwiązanie apelowała nie tylko Justyna Kowalczyk, ale także przedstawiciele innych reprezentacji."

"Ubolewamy, że Justyna Kowalczyk, jedna z najlepszych w historii zawodniczek w biegach narciarskich, nie stanęła do rywalizacji o kolejny triumf w Tour de Ski, ale w pełni akceptujemy jej decyzję. Uważamy jednocześnie, że suwerenna decyzja zawodniczki powinna być uszanowana także przez przedstawicieli Międzynarodowej Federacji Narciarskiej, podobnie jak szanowane były decyzje wielu innych zawodniczek, które i w tym sezonie i w przeszłości decydowały się nie występować w imprezie."

Polski Związek Narciarski

Komentarze - 0

Aby od razu dodać komentarz zarejestruj/zaloguj się na naszym portalu. Ze względu na problemy z botami komentarze niezalogowanych ukazywać się będą najszybciej jak to możliwe, ale dopiero po akceptacji.

* - pola obowiązkowe

Prawa autorskie © skipol.pl